top of page

ŠTO JE BRTVILO?

Brtvilo možemo definirati kao element koji služi za sigurno spajanje cijevnih i/ili drugih spojeva. Najbolje je brtvljenje metal na metal, a kad to ne možemo postići treba staviti nešto između ta dva metala (prirubnice) – to nešto se zove brtvilo. Mogu se proizvesti iz raznih materijala. Izbor materijala od kojeg će se brtvilo napraviti ovisi o brojnim parametrima: dimenziji/obliku/standardu, radnim parametrima kao što su temperatura i pritisak, vrsti medija, potrebnoj dokumentaciji,… 

S razvojem tehnologije razvila se i široka lepeza brtvenih materijala koji pokrivaju sve moguće parametre. U povijesti popularni su bili azbestni materijali, no Direktivom 1999/77/EZ zabranjena je sva primjena azbesta, a razvili su se novi, bezazbestni brtveni materijali. Prijelaz je bio zahtjevan i kompliciran, s obzirom da nitko ne želi mijenjati ono što zadovoljava, a odjednom se na tržištu našla cijela paleta raznih materijala koji pojedinačno imaju znatno manja područja brtvljenja nego ona na koje su korisnici naučili.
 

prirubnička niz.jpg

Brtvila-Komerc je bio svojevrsni  pionir novih, bezazbestnih materijala i novih tehnologija brtvljenja na našem području, prvenstveno zbog odlične suradnje s američkim i europskim poduzećima koji su bili inovatori na polju brtvenih materijala. U relativnom kratkom roku predstavili smo tržištu nove materijale i tehnologije i uspjeli korisnicima osigurati bezbolnu tranziciju na nove brtvene tehnologije i materijale.

 

Brtvila se koriste u svim postrojenjima, tvornicama, pogonima, automobilima, motorima, brodovima, svim mogućim cjevovodima, naftovodima,… svugdje gdje postoji potreba za spajanjem spojeva. U svakodnevnom životu, za one koji nisu tehničke struke, brtvilo će pronaći u slavini, radijatoru, perilici rublja, motoru automobila, broda,…

1002.jpg
CU.jpg

S obzirom da brtvila služe kako bi učvrstila spojeve i spriječila curenje različitih medija koji mogu biti opasni za ljude i okolinu, od iznimne je važnosti odabrati ispravno brtvilo od odgovarajućeg materijala. Bez obzira na odgovornost koju brtvila imaju, brtvljenje je u stvari jednostavan posao za koji je potrebno samo malo stručnog znanja i primjena logike. Potrebnu dimenziju brtvila daje nam brtvena površina, a podatke koji nam pomažu u odabiru materijala daju nam radni uvjeti. Naravno, s daljnjim razvojem tržišta pojavili su se  i tzv. „univerzalni“ brtveni materijali vrlo široke primjene koji, ukoliko se odaberu i koriste nestručno, a imali smo brojnih takvih slučajeva, mogu dovesti do ozbiljnih posljedica  i šteta za svoju okolinu.
                                   
Zbog svega navedenoga, nužno je dobro se informirati o radnim parametrima i uvjetima, kako bi se odabrao odgovarajući brtveni materijal, te precizno izmjeriti potrebne dimenzije. Postoje opće prihvaćeni standardi sa potrebnim dimenzijama, a ukoliko je potrebna dimenzija van standarda važno je točno izmjeriti traženu dimenziju.

bottom of page