top of page

VAŽNOST MOMENATA I REDOSLIJEDA DOTEZANJA

Kada dođe vrijeme za promjenu brtvila, želite to napraviti u najkraćem mogućem vremenu, kako bi se što prije pokrenuli zaustavljeni procesi. Pa, iako je cilj to obaviti u što kraćem vremenu, nužno je  i od iznimne važnosti pridržavati se nekoliko jednostavnih pravila, kako ne bi došlo do nepotrebnih komplikacija koje mogu nastati zbog nepravilno postavljenog brtvila. Procedura je jednostavna: nakon uklanjanja brtvila, čišćenja i provjere prirubnice, vijaka i ostalih dijelova od prljavština, pukotina i sl, te eventualne zamjene dotrajalih i/ili oštećenih dijelova, slijedi postavljanje brtvila. Prije postavljanja brtvila, vijci se trebaju podmazati, kao i unutrašnji dio matice koji će doći u kontakt s prirubnicom. Grafitna bakrena ili mast od molidben-sulfata se u praksi pokazala najučinkovitijom, s time da se bakrena pokazala idealnom u okruženju visokih temperatura. Slijedi pozicioniranje brtvila. Neovisno o dimenziji brtvila, s njime se treba pažljivo postupati, kako se ne bi slomilo ili oštetilo. Kod brtvila većih dimenzija potrebne su najmanje dvije osobe, nikako se ne preporuča pozicionirati brtvila velikih dimenzija samostalno, jer je oštećenje brtvila gotovo zagarantirano.

 

ZAPISI I IZRAČUN MOMENTA DOTEZANJA

 

Kada je brtvilo postavljeno, i vijci su stavljeni na svoje pozicije, vrijeme je za dotezanje. Ukoliko je osoba koja je postavljala prethodno brtvilo obavila svoj posao odgovorno, postojat će zapisi o momentima dotezanja korištenima na predmetnoj prirubnici. Ukoliko je tako, vaš posao bit će brzo gotov. Međutim, ukoliko ne postoje zapisi, morat ćete izračunati momente dotezanja sami, te ih zapisati kako bi ih imali spremne za slijedeći put kada će biti potrebno mijenjati brtvilo.

Vaš ciljani moment dotezanja dobit ćete iz kalkulacije koja će se oslanjati na podatke o brtvenoj površini, pritisku na brtvilo i opterećenju na vijke. Moment dotezanja mora biti dovoljan da stisne brtvilo kako bi ono moglo odraditi brtvljenje, što uvelike ovisi i o brtvenom materijalu. Vi ili kompetentni inženjer ćete znati kako to riješiti.

 

MOMENT KLJUČ.png

Izvor slike:eriks.co.uk

PROCES DOTEZANJA – ZLATNO PRAVILO 30 – 60 – 100

Kada je izračun napravljen, potreban vam je kalibrirani moment ključ za zatezanje vijaka. Budite sigurni da je ključ ispravno kalibriran i certificiran. Kalibracija se ne događa jedanput, već se ključ mora rekalibrirati otprilike nakon svakih 5.000 ciklusa ili 12 mjeseci.

Iznimno je važno dotezati vijke pravilnim redoslijedom (uzorkom) i u etapama, kako bi se spriječilo oštećenje brtvila. Prvo se vijci lagano dotežu ručno, zatim se s ključem svaki vijak doteže do 30% punog momenta dotezanja, nakon toga se ponovno ide ispočetka s dotezanjem, po istom uzorku, ali ovoga puta svaki vijak se doteže do 60% punog momenta dotezanja, a nakon toga se ponovno po istom uzorku doteže, ovoga puta do punog dotezanja - I UVIJEK DIJAGONALNO!

Primjer redoslijeda dotezanja ovisno o broju vijaka

Snimka zaslona 2022-09-09 122749.png

Izvor slike:eriks.co.uk

Izvor slike:eriks.co.uk

bottom of page